Ontwerpproces:
van plek, naar plattegrond, naar plaatje

Als een mantra klinkt het door mijn pitches, websiteteksten en social posts: ‘van plek, naar plattegrond, naar plaatje’. Het heeft wat weg van een hippe sales-leus, en zonder toelichting blijf je waarschijnlijk achter met een aantal vraagtekens. In deze blog ga ik je uitleggen wat ik ermee bedoel en waarom deze slogan onderdeel is van mijn USP.

Plek

Even anderhalf jaar terug, pre-coronaperiode, doordeweekse dag na werktijd. Mijn vriend is aan het koken en ik zit op een bordesje naast de keuken de dag met hem te bespreken met een wijntje in mijn hand. Het is een soort verhoging voor de trap, onder een vide van 9 meter hoog met bovenin twee gigantische lichtkoepels. Het bordesje was niet per definitie iets waar we 4,5 jaar geleden voor vielen toen we dit huis kochten, maar toch heeft het zich ontwikkeld als een plek. Een plek die nu bijna dagelijks dienst doet als babbelen-tijdens-koken-zitje. En de betekenis van ‘plek’ is waar het in deze blog vooral om gaat.

Placemaking

Een tijd geleden volgde ik een opleiding Projectontwikkeling op de ASRE en een van de colleges ging over placemaking. Placemaking gaat letterlijk over het creëren van plekken in de openbare ruimte die van positieve invloed zijn op het geluk en welzijn van de gebruiker. Toen ik startte met Sabi bedacht ik me dat het principe van placemaking eigenlijk ook geldt voor je eigen huis. Misschien zelfs nog wel meer!

Want wat zijn we veel thuis geweest de afgelopen tijd. Ook al komen de muren soms op je af, ik denk dat iedereen in huis wel een plek heeft zoals mijn bordesje.

Zulke plekken zijn voor mij dan ook het ideale startpunt voor een schetsontwerp, voor zowel interieur als exterieur. Trek je je vaak terug met een goed boek, spelen jullie thuis graag spelletjes met de kids, of organiseer je wel eens een dinertje voor vrienden? Dat is precies de informatie die ik nodig heb voor het maken van een persoonlijk plan, waarbij de waarom vraag vooral van belang is.

Ben je gesteld op je privacy of is het bij jou de hele dag zoete inval? Wordt je gelukkig van de rust in de natuur of maakt de drukte van de stad je juist blij? Het gaat om de kleine dingen, heel Wabi Sabi dus eigenlijk. (Wil je meer weten over Wabi Sabi? Lees dan mijn vorige blog hier.)

Al deze vragen zullen leiden tot plekken, tot je eigen stukje placemaking binnen vier muren. En zodra ik dat in beeld heb kan ik starten met de plattegrond.

Plattegrond

We hebben het eerste deel van de mantra compleet; van plek naar plattegrond. En die plattegrond is belangrijk, eigenlijk net zo belangrijk als de plekken die erin getekend staan. Het vertegenwoordigt eigenlijk de samenvatting van wat jij, al dan niet met je gezin, de hele dag doet. Daarnaast zie ik de plattegrond ook als de verbinding tussen het gebruik van de binnenkant en de vorm van de buitenkant, de architectuur. Wil je ’s avonds lekker met z’n tweeën bankhangen voor de tv, zonder dat de buurman wanneer hij de kliko buiten zet ziet dat jullie stiekem Heel Holland Bakt aan het kijken zijn? Dan past een woonkamer op de verdieping misschien wel bij jou, met een groot raam voor licht en uitzicht, maar zonder inkijk.

Plaatje

Ik noemde het hierboven al even; de verbinding tussen de binnen- en buitenkant, tussen interieur en exterieur. Daarbij volgt de buitenkant pas nadat de binnenkant klaar is, maar de architectuur is zeker niet van ondergeschikt belang. Wel ben ik ervan overtuigd dat wanneer je goed hebt nagedacht over de binnenkant, dit een sterk concept vormt voor de buitenkant. Andersom wordt het in ieder geval knap lastig om nog een goede plattegrond met fijne plekken te ontwikkelen.

Maar goed, de architectuur dus. Uitgangspunt hierbij is dat je het als eindgebruiker niet alleen nu mooi vindt, maar het liefst ook nog over 30 jaar. Geen hype, geen trend, maar een tijdloos design. Mijn filosofie hierbij is: hoe minder materialen je toepast, hoe langer het ontwerp overeind blijft. Hierover vertel ik je in een volgend blog heel graag meer!

Zoek jij voor jouw plek een nieuw plaatje? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op via de contactpagina.

terug naar blogs