Wabi Sabi: wat is dat eigenlijk?

Afgelopen jaar zijn – net als iedereen – ook mijn vriend en ik erachter gekomen hoe het is om veel thuis te zijn. Meer dan ooit besef ik hoe belangrijk het is om van dat thuis een fijne plek te maken. Zo’n fijne plek gaat meestal niet over materiële zaken, maar veel meer over de eigen mindset. En dat is zo’n beetje de kern van Wabi Sabi.

Perfecte imperfectie

Wabi Sabi is een Japanse filosofie of eigenlijk beter gezegd levenskunst, waarbij de schoonheid van imperfectie centraal staat. Geen poespas, geen bling bling, maar een pure en echte omgeving. Volgens Wabi Sabi heb je niet veel meer nodig in het leven.

Dat klinkt misschien allemaal wat zweverig, dus waar gaat het nu echt over?
Het is lastig om deze eeuwenoude levensles te vangen in een paar zinnen, dus hier een paar Wabi Sabi voorbeelden uit mijn eigen dagelijks leven.

Het is eind maart en als ik uit ons raam op de patio kijk kan ik echt genieten van de Japanse kers die daar in bloei staat. De boom staat tegen een achtergrond van vergrijsde verticale latten. De wind laat de bamboe die er naast staat bewegen en het zonnetje schijnt. Het lijkt misschien niets bijzonders, maar toch is het heel fijn om naar te kijken. En ik word er gelukkig van. Hoe komt dat nou precies?

Voor mij zit het in de kracht van eenvoud. Doordat er niet te veel gerommeld wordt met de omgeving ga ik juist de kleine dingen waarderen. Het geeft me een focus zal ik maar zeggen. Dat die focus bij mij gericht is op natuur en natuurlijke materialen, hoeft overigens niet te beteken dat iedereen daar zijn of haar ‘Wabi Sabi’ gevoel uit haalt. Maar om van jouw thuis een fijne plek te maken is het wel enorm belangrijk om te bedenken welke – simpele – momenten uit het dagelijks leven je gelukkig maken.

Een ander voorbeeld: we kwamen er laatst achter dat we wat bergruimte misten in de badkamer. Ik had natuurlijk een kant-en-klaar kastje kunnen kopen, strak afgewerkt, wel zo makkelijk zou je denken. Maar we zijn bij de plaatselijke houtzagerij langs geweest. Of hij nog twee dikke eikenhouten planken had liggen? Ja hoor.

Doordat we iets nieuws hebben gecreëerd met een puur materiaal wat lokaal voorhanden is, geven deze unieke maar eenvoudige planken veel meer voldoening dan de Billy. En dat je even een kijkje mag nemen bij zo’n prachtig eeuwenoud ambacht was alleen maar mooi meegenomen, gedoe was het in ieder geval zeker niet.

De kracht van eenvoud

Ik heb het zojuist ook al even genoemd; het is de eenvoud die mij zo aanspreekt aan Wabi Sabi. Eenvoud geeft me rust en rust geeft me meer vrijheid om te doen wat ik wil. En vrijheid willen we uiteindelijk allemaal toch?

Om rust te bereiken hoef je overigens niet meteen alle spullen de deur uit te doen en over te stappen op minimalisme. Anderzijds draagt een kakafonie aan kleuren en materialen niet echt bij aan een prettig oplaadmoment. De kracht zit hem dus wat dat betreft echt in de eenvoud. Less is more.. je kent het wel. Maar echt, voor mij werkt het!

Door in ons huis de basis rustig te houden is er ruimte ontstaan voor persoonlijke toevoegingen. Die kunnen best kleurig en anders zijn, maar krijgen door die rustige basis juist extra de aandacht.

En gelukkig ben ik niet de enige bij wie dit werkt. Iedereen die bij ons komt trekt meteen de schoenen uit, gaat languit op de bank of het kleed en pakt zelf een drankje uit de koelkast. Ze voelen zich thuis, en dat maakt me trots.

Door samen met jou te kijken naar hoe je je huis gebruikt en van welke momenten je gelukkig wordt, komt er een persoonlijk en uniek ontwerp tot stand. Spreekt deze filosofie je wel aan of ben je benieuwd hoe jij Wabi Sabi in jouw interieur of in de architectuur van je nieuwe woning kunt laten terugkomen? Neem dan contact met mij op.

terug naar blogs